När man ska bygga om så gör man oftast det för att det finns ett behov av förändring. Antingen handlar det om ett praktiskt behov, nämligen att något inte funkar så bra som det ska eller är utslitet och måste rustas upp, eller så handlar det om ett estetiskt perspektiv. Men det kan också handla om ljudmiljön! Särskilt är det så på platser där det vistas en del folk, som på dagis eller arbetsplatser. En effektiv åtgärd som inte kräver så mycket arbete är att sätta in ljudabsorbenter från http://www.undertaksbutiken.se/ vilket ger en markant förbättrad ljudmiljö som förhöjer varje plats. En plats som byggde om för att förbättra ljudmiljön är Sollidens förskola i Östersund, och i den här artikeln från Östersundsposten står det följande:

 

Material i tak, väggar och golv har valts för att absorbera ljud.

Exempelvis har borden där barnen äter och leker en ljuddämpande yta. En tallrik eller ett glas som sätts ner ger inte ett skrällande ljud.

Personalen har stolar på hjul vid mat- och lekborden för att slippa ljudet av stolskrap.

I den stora lekhallen där takhöjden är upp till husets nock finns den randiga ljudväggen. Ränderna är i själva verket glest uppsatta träribbor där ett ljuduppsugande tyg skiner emellan.

 

Det finns alltså mycket man kan göra för att ljudmiljön ska bli bättre, och människor i alla åldrar mår bättre av en mer dämpad och dov ljudmiljö, medan högt och ekande ljud är väldigt jobbigt för oss och kan störa vår inlärningsförmåga. Det är alltså bra att investera i att bygga om för ljudmiljön.