Den som ska sälja sin bostad vill i 99 fall av 100 få ut så mycket som möjligt vid försäljningen. Då kan det vara smart att styla sitt hem lite inför visningen. Men det är viktigt att inte överdriva.

953847-kitchen (1)

Ibland kan man känna sig rejält trött på sitt hem och vill göra en del förändringar. Men det är inte alltid som man har plånboken för att göra den där totalrenoveringen, utan det kanske mer handlar om att ändra något litet i hemmet. Att ändra lite här och lite där i hemmet är inte bara en bra idé när man är trött på hur det ser ut. Det är även smart att göra när man står inför att sälja sitt hem. De flesta mäklare rekommenderar nämligen lite homestylning inför fotograferingen och visningen av huset för att få upp priset på bostaden.

Överdriv inte

Visserligen säger de flesta mäklare att spekulanter hatar när hemmet känns alldeles för stylat. Homestylingen har nämligen gått lite över gränsen de senaste åren. Läs mer. Men då handlar det precis om att göra det där lilla som ger bostaden ett litet lyft. Det gäller alltså att låta bli att fylla badkaret med citroner eller göra ett konstlat stilleben på köksbordet. Men däremot är det väldigt trevligt att sätta ett par färska snittblommor i en vas eller lägga fram ett par lyxiga magasin på vardagsrumsbordet.

Stylingtips

När man frågar stylister, som verkligen kan det här med homestyling, säger de att man ska skapa en hemtrevlig känsla men det får inte bli för tydligt vem personen som bor i bostaden är. Spekulanterna ska nämligen känna sig hemma och även kunna föreställa sig själva boendes i hemmet. Några andra tips som stylister ger är:

  • Att verkligen städa hemmet och städa det oerhört noggrant. Det ska vara helt oklanderligt rent och lukta gott – överallt.
  • Satsa på belysning. Se till att ha både takbelysning och mindre ljuskällor i de olika rummen.
  • Ha kvar personliga detaljer, men inom rimliga gränser. Familjefoton kan exempelvis stå kvar om de inte är för många.
  • Bor man i ett litet hem bör man möjligtvis ta bort vissa möbler och förvaringslösningar.
  • Vill man inte anlita en stylist kan det fungera med en enklare variant av inredningsrådgivning.