När man ändå håller på och renoverar sitt hus bör man passa på att se över sårbarheten för inbrott. Att säkra ett hus är nämligen mycket enklare när man har möjlighet att byta ut de delar som inte fungerar, framför allt när det gäller att dra ledningar i väggar.

Ett inbrottssäkert hem består av flera komponenter.

  • Dörr
  • Larm
  • Fönster

Först och främst bör man investera i säkra dörrar. De allra säkraste måste öppnas med nyckel även från insidan, och låses automatiskt efter en stund. Men då gäller det att man inte är slarvig och glömsk själv, och aldrig går utanför huset utan en nyckel i fickan. Säkerhetsdörrar har dessutom nästan alltid ett rustikt och massiv utseende, vilket gör att de inte passar till alla typer av arkitektur. För ett hus med ett modernare utseende finns det stabila Pvc dörrar, med kolvar som hakar i på tre punkter. Det gör det oerhört svårt att bryta upp dörrarna. Dörrar av denna typ hittar man hos Bomixfonster.se.

Larm och annat

Om inbrottstjuvarna lyckas forcera dörren så gäller det att ha ett bra larm. Men faktum är att med rätt typ av larmanläggning kan man stoppa dem ännu tidigare. En 13-åring i England har konstruerat en porttelefon som kopplas till husägarens mobil, så att man kan svara när någon ringer på, var man än befinner sig. Liknande lösningar har länge funnits för boende i flerfamiljshus, det nya är en lösning för villor. När tjuvar ringer på så verkar det alltså som att någon är hemma, och detta avskräcker dem förhoppningsvis.

Men det kommer alltid att finnas tjuvar som överlistar den här typen av smarta, enkla lösningar. Därför bör man installera ett riktigt larm, kopplat till en larmcentral. Det går även att koppla larmet till den egna mobiltelefonen, för att bli underrättad när något händer.

Smartare fönster

Även larm finns det vägar runt, framför allt i form av störningssändare och avklippta kablar. Om de går bet på att ta sig in genom dörren går många tjuvar därför på fönstren, inte minst om de står på glänt. Därför är det viktigt att välja säkra fönster, balkongdörrar etc., och att inte lämna dem öppna när man lämnar huset. Behöver man vädra så finns det fönster med dreh-kipp, som kan sättas i vädringsläge utan att de därigenom kan hakas upp och användas som in- och utgång av tjuvarna.