Ska du köpa hus? Det finns en hel del att tänka på. Som att först skaffa lånelöfte hos en bank, ha en buffert utöver de utgifter som kommer med husköpet liksom att förstå att det är du som köpare som har undersökningsplikt av bostaden.

Först och främst – undersök så att det inte finns fukt- och/eller mögelskador i ditt nya hem. Se till att kolla vind, krypgrund och källare. Om det finns det och du upptäcker det först när du flyttar in är det bästa att anlita experter på området på en gång, som dessa https://www.waterproof-stockholm.se/. Efter mögelsanering och fuktkontroll blir huset nästan som nytt igen.

Köpa hus – att tänka på

När du ska gå på hus finns det som nämnt en hel del saker att tänka på. Börja med att gå på många visningar. Undersök inte bara huset men även området, kvarterat och eventuellt även grannarna. Hur känns stämningen? Tänk på att titta på fönster och tak, om dessa ser ut att behöva bytas är det en stor investering att göra. Något som dessutom är viktigt att ha i åtanke är att det krävs mer än köpesumma för huset för att leva i ett hus, det krävs även pengar för att köpa gräsklippare, tvättmaskin, snöskyfflar, stege, trädgårdsredskap och så vidare. Om till exempel frysen skulle gå sönder är det dessutom bra att ha buffert så att denna kan ersättas, liksom andra viktiga vitvaror.

Kostnader som följer med husköpet

I Hallå Konsument tipsas det även om att ha koll på kostnader för försäkring, uppvärmning, hushållsel, telefon, vatten och avlopp, sopor, sotning och eventuella larm. Om något går sönder behöver du ha buffert för att snabbt kunna täcka upp, vare sig det är en värmepanna som blivit trasig eller en spis som plötsligt slutat fungera. Dessutom kan huset behöva målas om, dränering kanske behövs, eller så behöver hela uppvärmningen i huset bytas ut inom ett år. Detta är kostnader du behöver ha i åtanke för att klara av att bo i hus.

Fler tips för du som ska köpa hus går det att få både här och här. Det kan handla om vad du ska tänka på när du är sugen på att köpa ett hus utomlands, i till exempel Spanien eller Portugal.