Tidigare har vi nämnt att ROT-avdraget kan komma att sänkas, från det som nu är 50 000 kronor till 34 000 kronor som högsta belopp per år. Förslaget kommer från bostadsbeskattningskommittén, och har blivit ordentligt omdiskuterat och fått många mothugg. Främst hamnar irritationen i att de pengar som man ska spara på detta ska läggas på hyresrätter, i och med att man anser att det är en summa som knappt kommer göra skillnad.

Om förändringen kommer att ske vet vi inte än, men det blir helt klart intressant att följa diskussionen.

Det blir också extra intressant att följa hur det kommer att gå från ROT-avdraget i och med att det är valår 2014. Man vet ju inte vilka som kommer att vinna, och om den regering vi har nu sitter kvar kommer troligtvis inte några större förändringar att ske. Däremot kan det ju förändras om exempelvis vänsterpartiet kommer till makten (vilket då är mycket osannolikt i och med att de inte har en så stor väljarskarare enligt senaste opinionsundersökningarna), eftersom de vill skota ROT-avdraget.

Om Socialdemokraterna, som är regeringen och moderaternas största konkurrent, kommer till makten är det inte alls omöjligt att det kommer vara äventyrligt för rot-avdraget. MEst troligt kommer det att finnas kvar, men sänkas. Däremot kommer RUT-avdraget inte vara lika solklart, eftersom de röda tidigare har visat en viss irritation mot avdraget.

Valår är alltid spännande, och det är inte förrän i september som vi vet hur våra avdrag kommer att påverkas av valet. Sen ska man ju självklart komma ihåg att det inte är allt för ovanligt att partier och politiker inte riktigt håller vad de lovar, så man ska nog inte vara allt för säker – oavsett vad som sägs och vad man hoppas på.


Många debatter blir det under ett valår, ovan ser vi statsminister Reinfeldt.