När det är dags att renovera huset finns de flera saker att tänka på. Undvik att sväva iväg i alltför storslagna planer utan gör en realistisk budget för att inte huset ska riskera att bara bli renoverat till hälften för att pengarna plötsligt tog slut.

Alla hus behöver renoveras regelbundet eftersom de används och därmed utsätts för slitage. Genom att ta hand om underhåll av tak, fönster, stuprännor och måla om fasaden håller huset längre. Avloppsstammar, vattenledningar och elledningar har lång hållbarhet men behöver trots det bytas ut efter några decennier. Även kök och badrum måste till slut renoveras. En helrenovering av huset är ett stort jobb och det är viktigt att jobbet blir professionellt utfört. Hos https://kmliving.se/ får du köks- och badrumsrenoveringar med hög kvalitet till ett bra pris.

Göra en renoveringsbudget

En noggrann planering och budgetering gör att du slipper obehagliga överraskningar. Vid budgetkalkylen är det bra att ta höjd för extrakostnader som inte gick att förutse innan byggstarten. Lägg på c.a. 10 % på kostnaderna för att vara på den säkra sidan. Det är bättre att det blir billigare än dyrare än planerat. Be att få en offert från några olika företag för att kunna jämföra priser. Tänk på att skickligheten hos hantverkarna spelar stor roll för slutresultatet.

Kostnaden för en husrenovering beror på hur omfattande renoveringsarbete det rör sig om. När du räknar på priset ska också rot-avdraget tas med. Rot-avdraget innebär att du får göra avdrag på skatten upp till ett visst maxbelopp. Tänk på att det bara går att ta del av rot-avdraget om du har en beskattningsbar inkomst. Den som köper en rot-tjänst ansöker inte själv om avdraget utan det gör den som har utfört renoveringen. Företaget drar av en del av arbetskostnaden på din faktura.

Omfattande skador som hussvamp, mögel eller elfel kan bli väldigt dyrt att renovera. Om det är dags för ett husköp är det därför viktigt att anlita en professionell besiktningsman innan köpet.

Att tänka på inför husrenoveringen

  • Gör en noggrann budget över kostnaderna.
  • Ta reda på hur stort rot-avdrag det går att få.
  • Välj ett företag med erfarenhet och kompetens inom husrenovering.
  • Be att få en offert.