Det finns miljoner skäl till varför man ska renovera sin bostad. Men de flesta människor gör det oftast av två, tre skäl. För att det känns skönt att köpa något och sedan få njuta av det. För att man tror sig kunna få mer pengar på försäljningen av sin lägenhet om man investerar i en badrumsrenovering och en köksrenovering innan man säljer. Den sista och kanske mest hållbara anledningen är att man vill har ett säkrare, mer miljövänligt och bekvämt hem. Man köper en renovering för en bättre levnadsstandard helt enkelt.

Badrumsrenovering

Det allra mest vanliga objektet för en renovering i hemmet är med största sannolikhet badrummet. Det är en typisk passa på-grej. Det finns inget rum som slits så mycket som våtrummet. Att nästan alla renoverar sina badrum idag beror nog till en stor del att det är en generation fastigheter som byggts under en viss period i svensk ekonomi, som sedan renoverats under en annan period, och som idag är i behov av ännu en renovering. För att få det fräscht i badrummet gör man oftast om allt. Det innebär ny placering för vitvaror, dragning och isolering av vattenledningar, nytt kakel, klinker och glasmosaik. Och så in med spotlights i taket för den där moderna touchen.

Kvalificerad hantverkare med certifikat för våtrumsarbete – VVS

Som nyss nämndes kommer man alltså att behöva jobba med vattenledningarna och isolering när man genomför en standardrenovering av badrum. Därför är det mycket viktigt att man anlita hantverkare som är utbildad inom arbete i våtrum. Dessa certifikat är utfästs och kontrolleras av ett statligt organ. Förutom att du får din badrumsrenovering utförd av någon som kan sitt jobb är du också säker i längden. De flesta ROT-firmor och hantverkare eller entreprenörer innehar en kvalitetsförsäkring som innebär att om det uppkommer en skada i badrummet på grund av eller i brist på deras arbete, står de som betalningsansvariga. Hör med din hantverkare innan du börjar.

Köksrenovering & andra ROT-jobb

Som tidigare nämnts kan det alltid vara bra att renovera sitt kök när det börjar kännas så omodernt att el eller funktionalitet och design inte längre är tillfredsställande. En renovering av kök eller andra delar i hemmet kan göras inom ROT-avdragets ramar. Man kan även passa på att exempelvis lägga tak, ny garageuppfart, bilgarage och mycket mer. Upp till 50 000 kr per år som sagt.

Se alltid till att ha ett klart och tydligt kontrakt med alla arbeten specificerade, som är påskrivet innan renoveringen påbörjas! Det går alltid att justeras innan. Du bör alltid se till att hantverkaren visar upp f-skattesedel, anställningspapper och gällande certifieringar innan ni skriver på. Läs mer om varför man renoverar.