Det har skrivits många inlägg om att renovera köket, och antagligen är det för att det är det rum flest önskar att renovera. En viss skillnad var det i förra året, då trenden att renovera badrummet gick om köket – som fick tacka med en silverplats i vilket rum som man helst vill renovera. Dagens Nyheter skrev om ämnet, så här står det i artikeln med rubriken ”Rummet villaägarna helst vill renovera”:

Traditionellt är det köket som står högst på listan över vad villaboende vill eller behöver renovera. Och de två utrymmena är uppenbarligen de överlägset mest angelägna att fixa. Hallen, som är trea, kommer långt efter på listan.

Varför det är på detta vis är svårt att säga, kanske handlar det om mycket hygien ligger i kök och badrum, och en vill att det ska vara fräscht där? Medan man faktiskt bara sover i sovrummet och kollar på tv i vardagsrummet? Det är säkert olika för varje individ, men det är ändå intressant att läsa om. Extra intressant blir det ju med tanke på att det är de två rum som är svårast att renovera.

Listan över de rum folk helst vill renovera (uppgifterna kommer från en undersökning gjord av ”Vi i Villa”) ser ut som följer:

1. Badrum

2. Kök

3. Hall

4. Sovrum

5. Vardagsrum

6. Barnens rum

7. Förvaringsutrymmen

8. Garage

Det är ju ganska roligt att garage och förvaringsutrymmen ens finns med på listan, och att barnens rum ligger tredje sist. Det är tydligen ingenting som prioriteras bland svenskarna som det är nu. Eller är det bara för att barnen kommer att flytta ut en dag som ansträngningen i deras rum inte känns så aktuell? Svårt att säga, men intressant är det!

En personlig inredning är helt rätt 2013

I år det ju också personlig inredning som gäller, och det är ju faktiskt intressant att se hur det kan te sig i kök och badrum. Det första en kommer att tänka på när man ser till ett personligt kök är ju såklart att det är mer färger än bara vitt kakel, och kanske har en gjort någonting mer med rördelar och smidesdetaljer vilket gör att rummet blir mer design snarare än tråkigt.

I en artikel från början av året har man skrivit att det är jaktstil och folklore som kommer trenda, och det stämmer säkerligen. Så här sa inredaren Hillevi till gd.se:

Mer personligt och ett mer hållbart förhållningssätt till våra hem. Så kommer inredningsåret 2013 att se ut enligt inredaren Hillevi Björn. Shabby chic och helvitt är på väg ut och in kommer ruffiga saker i grova material från naturen och nedlagda fabriker.

Om man går efter den artikeln är det ju verkligen detaljer som gör det hela, och om man är osäker på hur en ska gå till väga så behöver man inte bry sig om den oron egentligen. Det är ju faktiskt inte svårare än att man följer sitt hjärta och sin stil, när personlighet står som inredningsmall – kan det ju inte bli fel, för det är ju din personliga stil som ska lyftas fram.