På vintern täcks marken oftast av vit, gnistrande snö som lyser upp lite i den annars mörka tillvaron. Detta brukar vara ett uppskattat inslag bland både unga och gamla. Barnen kan åka pulka eller skridskor, och de lite äldre tar gärna en härlig promenad i det snötäckta landskapet, eller så kanske man åker på en skidsemester.

Dock kan snö och is föra med sig en del problem när det samlas på hustak och bildas istappar från taken som riskerar att ramla ner på gatan, och förbipasserande. Ett snö- eller isras från så pass hög höjd kan få förödande konsekvenser om det träffar någon i huvudet. År 2002 dog en 14-årig pojke efter att ha träffats av ett snöras, och liknande olyckor har inträffat flera vintrar därefter. Därför är det extremt viktigt att snö skottas bort från taken och att istappar tas bort på en gång. Ansvaret för detta ligger varken på de boende i huset eller på husbyggarna, utan på fastighetsägarna. Deras ansvar när det gäller detta innefattar bland annat.

•    Hindra att snö eller is faller från taken. Det gäller att vara aktsam på omslagningar i temperaturen. Med lite värme från taket kan snön snabbt förvandlas till is som kan falla från taket.
•    Vid fara för ras måste de förbipasserande varnas på något sätt.
•    Om risken för fallande snö och is är överhängande när snöskottning från taket pågår ska området spärras av.
•    Gångbana och trottoar kring fastigheten ska sandas och skottas. Då reglerna för detta skiljer sig mellan olika kommuner är det bästa att besöka sin kommuns hemsida för att ta reda på vad som gäller där.

Läs mer om detta på www.icepool.se, som även kan hjälpa till med snöskottningen!