Att ha en swimmingpool är nog alla husägares stora dröm. Förvisso kan en swimmingpool ta stor plats i trädgården, liksom att den måste underhållas och att man måste införskaffa ett mindre reningsverk för att kunna hålla den fräsch, men ändå finns det en stor efterfrågan på det idag. Men hur gör man då om man vill skaffa sig en swimmingpool? Är det verkligen så pass svårt?

Svaret är enhälligt nej, det enda som gäller är att man bestämmer sig för att köpa ett poolpaket, eftersom då ingår det mesta kring poolen. Men, för det första krävs det att man har en bra mark att bygga sin pool på. Exempelvis trädgård framför eller bakom huset. Poolen kan man bygga hus stor eller liten man vill, då poolföretaget inte har fastbestämda mått för det. Det man får göra är att skicka in en offert och får då snabbt svar på hur ens pool snabbast, säkrast och mest prisvärdast kan byggas.

Det blir allt vanligare med pooler i våra villaträdgårdar. Men jämfört med Frankrike och Spanien är vi fortfarande ett ”u-land” när det gäller pooltäthet.

 

Så byggs en swimmingpool

Först ska en grund grävas, och den blir olika djup beroende på hur djup man vill att poolen ska vara. Grunden grävs utifrån de mått man beställt ifrån poolfirman. Därefter ska en grundplatta gjutas, isoleringsblock läggas i och själva poolen bli dränerad, dvs. se till så att regn- och grundvatten rinner från poolen och inte till poolen. Det finns stor risk för mögelskador på poolen annars. Poolen ska byggas på fast och inte lerig mark. Ovanpå grundplattan gjuter man sedan dit en betongplatta.

När betongplattan har stelnat bygger man på poolväggarna och gör plats för avlopps- och reningsrör samt belysning. De väggar man bygger upp ska vara dubbelt så breda, eftersom de sedan ska gjutas. Slutligen ska man sätta på själva poolduken. Allt detta kan man göra själv om man vill, däremot kan det vara smart att låta en bra poolfirma göra jobbet åt en, så att det blir fullständigt och helt korrekt utfört.