Ett snyggt staket som ramar in trädgården eller uteplatsen skapar en tydlig rumskänsla och fyller flera praktiska funktioner. Med ett staket av hög kvalitet kan både husdjur och små barn känna sig trygga på tomten samtidigt som oönskade gäster stängs ute. Med vackra planteringar av buskar och blommor i närheten av staketet kan du enkelt forma den trädgård som du drömmer om.

Det finns flera olika typer av modeller av staket att välja mellan. Först och främst bör du välja ett staket som passar bra ihop med husets utseende och storleken på tomten. Med andra ord är det viktigt att du tycker att staketet är snyggt. Minst lika viktigt är att staketet kräver så lite underhåll som möjligt. Att varje år behöva måla om och skrapa bort flagnande färg gör ingen glad. Hos wernamodesign.se/produkt-kategori/staket/ hittar du underhållsfria staket i flera typer av form och design. Staketen är enkla att montera även för den som inte en van snickare.

Planera trädgårdens struktur

För att lyckas skapa en fin trädgård gäller det att lägga tid på planeringen. Börja med att få ordning på trädgårdens ramar och grundläggande struktur. Det är fint att låta vissa delar av trädgården vara insynsskyddad av häckar eller staket medan andra är mer öppna. Om du har en trädgård som gränsar mot skogen kan det passa bra att endast sätta upp staket mot bilvägen och mot grannarna och låta skogssidan mot tomten vara fri. Det ger en känsla av att tomten är större än den egentligen är och det är härligt att kunna ta en promenad när som helst utan att behöva gå runt staketet.

Skapa med olika staket i trädgården

Ett staket som ramar in trädgårdens yttre kanter bör vara i jämn höjd och varken vara för högt eller för lågt så att barn eller husdjur tar sig över. Vid en uteplats kan däremot staketet vara högre och även kombineras med till exempel klätterväxten klematis för att skapa lä och insynsskydd. I vissa delar av trädgården kan det även passa utmärkt med ett lågt staket. Det kan till exempel vara för att skydda en känslig plantering eller för att rama in rabatten för extra effekt.