Går du i renoveringstankar? Då är det bara att köra! Hösten är nämligen ett prefekt tillfälle att renovera sin bostad, och gör att man självklart släpper all oro och ångest över att sommaren är slut.

Just för att du ska komma igång smidigt med din renovering, kommer här en guide till hur du går till väga för att det ska gå så enkelt som möjligt. Fokus ligger idag på köket.

Tips för en smidig köksrenovering:

  • Främst måste du utgå från vad du har. Se över, vad kan du behålla – vad måste köpas nytt? Vilken yta finns det att arbeta med? Kan det till exempel finnas plats för diskmaskin? I så fall, vilken av alla diskmaskiner ska du välja? Vill du ha en liten så att du får plats till annat, eller vill du ha en stor så att disk inte är någonting du behöver tänka på speciellt ofta? Ta vad du har, och bygg sedan upp ditt drömkök. Planering är a och o för en lyckad köksrenovering, och även om det är roligt att drömma, är det viktigt att drömma realistiskt.
  • När du väl har bestämt hur du vill ha det, gäller det att mäta upp och beräkna för att se hur mycket material som kommer att gå åt. Om du ska kakla köket är det alltid smart att köpa några extra kakelplattor eftersom de mest troligt kommer att gå sönder några under bygget. Om du känner dig osäker på hur man kaklar är det bättre att kontakta en expert, annars kommer kostnaden i material bli hög och slutresultatet bli fult.
  • Våga leka med inredningen i ditt nya kök. Va inte låst i vitt och grått, utan försök leka med färg. Det piggar upp, och till exempel luckor med färg kan göra köket varmare och mysigare. Tänk också på ljuset när du renoverar. Var sitter fönsterna i köket? Hur kan du använda dessa i din inredning sedan? Allt detta är viktigt att tänka på, för när renoveringen väl är  gjort finns det ingen återvändo.
  • Tänk på vilket material du inhandlar. Bänkskivan ska exempelvis vara både snygg och tålig. Om du väljer trä är fördelen att den kan slipas om ifall ytan blir sliten medan nackdelen är att varma grytor eller kastruller enkelt kan lämna märken. Om du väljer rostfritt är fördelen att de tål hur mycket värme och fukt som helst, medan nackdelen är att det lätt ser tråkigt ut. En bänkskiva av sten har som fördel att de är  väldigt tåligt, snyggt och inte tar upp lukt. Men om du ska ha sten bör du vara beredd på att ett glas som ramlar på bänken lätt spricker.

 
Fler tips

Om du följer tips kommer du enkelt att få ett snyggt, modernt och trivsamt kök. Sen finns det självklart miljontals andra  tips vilka kommer att hjälpa dig till drömköket, men alla kan inte rabblas i ett inlägg. Om du däremot kollar in artikeln vilken har rubriken ”renovera köket billigt och snabbt” så kommer du säkerligen ramla över en hel del andra tips som också hjälper dig på vägen.