Vill du ge ditt hem en ordentlig ansiktslyftning i form av en renovering? I den här artikeln kan du läsa om hur du ska tänka när du finansierar din renovering, exempelvis om du tar ett lån. Du får också veta hur du kan sänka totalkostnaden för renoveringen om du anlitar en byggentreprenör.

Funderar du på att genomföra en renovering av ditt hem? En av de första frågorna du i sådana fall behöver ta ställning till är hur du ska finansiera renoveringen. På webbadressen https://brixo.se/lana-10000 hittar du Brixo som erbjuder snabblån med bra villkor, ett perfekt alternativ för att låna exempelvis till en renovering. Men exakt hur du ska tänka kring lånet, hur mycket du ska låna och så vidare, beror på vad syftet med renoveringen är.

Låna inte mer pengar än du behöver

Innan du lånar pengar bör du göra upp en budget. Var noggrann och räkna ut exakt vad renoveringen kommer att kosta, du ska aldrig låna mer pengar än vad du behöver. När du budgeterar får du också anledning att titta närmare på exakt vad det är du vill uppnå med renoveringen. Här kan det finnas anledning att tänka till lite extra innan du tar lånet. Enligt Annika Creutzer som är privatekonomisk expert bör du i första hand låna pengar till renoveringar som samtidigt höjer värdet på din bostad. Med det sagt finns det avdrag du kan utnyttja som förbättrar marginalerna för din renovering.

Sänk kostnaden för renoveringen med rotavdraget

Som tur är finns det dock ett alldeles ypperligt sätt att sänka kostnaden för en renovering ordentligt. Det kan du göra genom att använda dig av det så kallade ”rotavdraget”. Rent tekniskt sett är det inte du som ansöker om bidraget utan entreprenören som gör jobbet åt dig. Den vägen kan du i vilket fall sänka totalkostnaden för arbetet med upp till 50 000 kronor.

Allmänna låntips för en renovering

  • Planera och budgetera renoveringen
  • Om du anlitar hantverkare använd rotavdraget för att sänka kostnaden
  • Budgetera med marginal, Aftonbladet uppskattar att det är bra om du räknar med att renoveringen kostar mellan 10-15 procent mer än vad du beräknat.