Många köper ny bostad, många renoverar och många lagar bränder. Livet handlar om att leva och för at göra det på bästa sätt är det viktigt att vi ska ha en buffert. Men, det gäller att veta hur mycket som är en bra buffert. 

838892-tiokronaOavsett om det handlar om att låna pengar till bilen eller till en renovering eller till att laga en tand så gäller det att känna trygghet i att man dels kan ta ett lån eller att man bäst av allt ha en pott med pengar sparade som man kan använda sig av. På www.zmarta.se/lana-pengar/billan kan du få lån till ett bra billån och när det kommer till bosatdslån så finns både Nordea, SBAB och många andra banker som erbjuder bra räntor. Men, för att få en sådan bra trygghet som möjligt så är det viktigt att man själv känner att man har koll på sin ekonomi och att man klarar sig om man hamnar i en storm av oväntade utgifter. Då är det viktigt med en buffert.

En årslön i buffert

När det kommer till vilken storlek på buffert man ska ha så finns det många olika tips, och det bästa är att istället för att fokusera på en summa så ska man fokusera på vad man har för utgifter och vad man kan råka ut för och justera bufferten utefter sina egna förutsättningar. Har du bil? Då kanske det kan vara bra med en lite större buffert. Många anser att två månadslöner är en lagom summa, andra säger en årslön. Viktigt är även att känna att du både kan spara en lite summa varje månad och även leva ett gott och bra liv. Detta citat från en artikel i svd.se är ganska talande.

”Har man en bra lön och ändå har slut på pengarna innan månadens är slut och inget buffertsparande så bör man fråga sig varför man beter sig så.”