Att boka hemstädning innebär en lättnad för dig som inte har tid och ork att städa själv. Med RUT-avdraget blir städningen billigare eftersom arbetskostnaden dras av till en viss procent. Vi förklarar exat vad som gäller.

När du bokar städfirma inom Stockholm kan du kanske tro att priserna är högre än i övriga landet, men med RUT-avdraget kan du som privatperson få ner kostnaderna avsevärt. RUT-avdraget är 50 % och upp till 50 000 kronor per person och per år. Om ni är två hemma kan ni utnyttja det dubbla.

Fördelen med hemstädning

Hemstädning ger dig stora fördelar eftersom du vet att ditt hem blir 100 % rent. När du städar själv är det lätt att du glömmer städa ovanför hyllor, i skrymslen och vrår. En städfirma undgår inget! De ser damm överallt och tar bort det. Efter hemstädning behöver du inte städa på länge vilket medför att du bara kan dammsuga eller torka av lite lätt mellan varven.

Hur dras RUT-avdraget av?

Oroa dig inte för pappersjobb när RUT-avdraget ska dras av. Städfirman eller hantverkaren som du anlitar drar av beloppet direkt på fakturan så att du betalar den summa som står på pappret. Förr var det annorlunda, då var det du som kund som var tvungen att skicka in avdraget till Skatteverket, men nu har man alltså gjort det betydligt enklare för alla att boka tjänster som berättigar till RUT-avdrag. Det är inte bara städning som gäller för RUT-avdrag. Alla hushållsnära tjänster inräknas i detta.

Riksdagen har tidigare klubbat igenom förändringen av rutavdraget som betyder att avdraget fördubblas till 50 000 kronor. Rutavdraget för dig som fyllt 65 år är redan i dag max 50 000 kronor. Men med de regler som gäller från 1 juli råder samma regler oavsett ålder.