När regeringen avslöjande att de planerar på att sänka ROT-avdraget till årsskiftet ville alla hushåll plötsligt få tag på en hantverkare som kunde renovera snabbt. Detta ledde till en brist på hantverkare, som nu gör att många måste göra jobbet själv.

I ett tidigare inlägg har vi skrivit om att det mesta inom renovering faktiskt kan göras på egen hand.

”Det mesta är faktiskt i princip så lätt som det ser ut att vara när Martin Timell eller Lulu Carter gör det. Är man bara noggrann, har tålamod och använder sig av bra material och verktyg så går de ofta arbeten ofta utmärkt att göra utan proffshjälp.” Läs mer.

Brist på hantverkare2158948-handyman-mature-professional-with-spirit-level

Att renovera på egen hand kan bli än mer aktuellt nu efter att man bestämt att sänka ROT-avdraget. Sedan beslutet kom har nämligen massor av hushåll bestämt sig för att renovera och på grund av detta har en brist på hantverkare uppstått. I Göteborgs-Posten kan man läsa att alla vill ha hantverkare i år. Några företag som tidningen intervjuat säger att de fått fler förfrågningar än någonsin och att de därför kommer att försöka lägga så många jobb som möjligt innan årets slut.

Rekordmånga förfrågningar

När regeringen kom med sitt beslut om att sänka avdraget fick tjänsteförmedlaren Servicefinder in rekordmånga förfrågningar. Hela 380 förfrågningar kom in på en enda dag och detta innebar en ökning på över 45 procent om man jämförde med veckan innan. Majoriteten av de här förfrågningarna lämnades just inom de byggkategorier som har rätt till ROT-avdrag. Vill man renovera snart kan man alltså behöva leta rätt mycket efter en hantverkare, alternativt att man alltså gör jobbet själv.