Att ha ett nyrenoverat hem är fantastiskt och kul, men vägen dit kan vara tuff om man själv ska vara stor
del av renoveringen. När resultaten börjar synas blir många ivriga. Det är lätt att ta ut sig fort om man arbetar på för hårt. Emotionellt kan det också vara en omställning så se till att vara mentalt förberedd på renoveringen.

Det handlar faktiskt om att klara av renoveringen. En klassiker i såna här sammanhang är att man har en bild framför sig om att det kanske kommer vara lite jobbigt när man ska renovera badrummet, köket eller något annat. Saker är utrivna, elen fungerar inte och hemmet känns knappt beboeligt. Det blir ofta värre än man trodde helt enkelt vilket kan orsaka emotionell stress. Man måste planera sin renovering ordentligt och samtidigt vara förberedd på att det inte kommer vara helt lätt. Arga Snickaren känd från TV4, säger till Dagens Nyheter:

– Det vanligaste misstaget är att många tror för mycket om sig själva. Det är till exempel väldigt lätt att tro att man ska hinna med mer än vad man gör. Om du räknar med att något ska ta en vecka kan jag nästan lova att det tar minst två veckor.

Andra saker många gör fel

Några av de vanligaste grejerna är att man tror för mycket om sig själv och tror att man ska hinna och kunna saker som man aldrig testat förut. Gör om gör rätt, kunskap och en rimlig tidsplan är viktigt för att bygget överhuvudtaget ska kunna bli bra. Se även till att ha ledig tid, förvandla inte hela semestern till ett arbetsläger. Hittar man saker som inte fungerar ska man inte bara strunta i dem och fortsätta renovera på någon annan plats i hemmet, utan ta tag i problemet direkt. Undvik även att renovera saker som har med el och vatten att göra och lämna det till proffsen. I övrigt är det viktigt att börja enkelt, att våga fråga och att inte vara så envis.