Stilfull badrumsrenovering

 

För inte så länge sedan såg man på renovering av ett hus eller en lägenhet som något man utförde när det fanns någon sorts akut behov. Om det var en spricka i en vägg eller om badrummet börjat se alldeles för slitet ut – då ordnade man med snickare eller hantverkare som kunde utföra arbetet. Men man gjorde det med pengar man redan hade.

Alla renoverar

Idag renoverar i stort sett varenda människa sin bostad. Det finns nästan inget läge i vardagen som inte är naturligt för att sätta igång att renovera i hemmet. Hur det har kommit att bli på det här sättet är ganska enkelt. Människor idag blir allt mer medvetna om sin möjlighet att påverka marknaden. Kort och gott kan man säga att alla har blivit en smula säljare och PR-makare åt sitt eget varumärke.

När det kommer till just bostadsrätter och villor renoverar man lika mycket för att få ett trivsamt hem som man gör det för att höja hemmets värde. Den senare anledningen är nog den regerande av de två. När man ska sälja sin lägenhet eller har köpt en bostadsrätt passar man på att renovera badrum och kök. Vid försäljning utför man renoveringen endast för att öka lägenhetens värde och kunna tjäna en extra slant på affären. När man köper en lägenhet och renoverar den innan eller vid inflyttningen gör man det för att öka lägenhetens värde, men också för att det är lättare idag. Nu finns delvis ROT-avdrag och möjlighet att ta ett bolån med extra marginal för renovering.

Sa någon ROT?

Just det! Sedan ROT-avdraget infördes för ett par år sedan har det skett en boom, en renoveringstrend, i Sverige. Man kan dra hälften av arbetskostnaden på arbeten utförda i hemmet, för upp till 50 000 kronor per person och hushåll och år. Det har helt enkelt blivit billigare att renovera badrummet eller köket idag. Men effekten av ROT-avdraget är mer synergisk effekt än vad man kunnat vänta sig. Det har skapat fler jobb inom byggbranschen; fler utbildningar och studenter; fler byggföretag och mycket högre kvalité och spetskompetens tack vare ökad konkurrens. Konkurrensen inom ROT-branschen har självklart även pressat priserna. Därför renoverar nästan alla som köpt eller ska köpa bostad. Läs mer om renoveringens praktiska aspekter.