Att köpa bostad är för de flesta livets största, viktigaste och dyraste investering. Samtidigt kan det kännas krångligt att köpa hus eller bostadsrätt. Det här behöver du tänka på innan du lägger bud på drömobjektet.
hemBostadspriserna har under de senaste tio åren stigit kraftigt, framför allt i storstäderna där det är många som konkurrerar om objekten. Budgivningarna drar ofta igång redan innan visning och avsluten går snabbt. Se därför till att vara redo för köp när det du vill ha kommer ut på marknaden.

Gör budget och ansök om lånelöfte

Att göra en realistisk budget är viktigt för att inte få en för hög månadskostnad. Du behöver ha minst 15% av bostadens kostnad i kontantinsats. Om du köper ett hus behöver du dessutom räkna med att ha pengar över till pantbrev och lagfart. När banken bedömer lånelöftesansökan vill de också se att ekonomin klarar av ett högre ränteläge än idag. Lånelöftet visar att banken är redo att låna ut den angivna summan till dig förutsatt att din ekonomi inte väsentligt förändras. Löftet är inte bundet till ett specifikt objekt utan det görs först när det är dags att ansöka om ett bolån efter vunnen budgivning.

Smart budgivning

När du hittat ett objekt du är intresserad av gäller det att vara smart. Vanligtvis finns det mer än en spekulant och en budgivning drar igång. För att vinna gäller det att ha en genomtänkt strategi. En väl beprövad strategi är att gå in högt och chocka andra budgivare. Risken är då att utrymmet för ytterligare budgivning är minimal. En annan taktik är att höja med en mindre summa direkt när det kommer ett motbud och trötta ut de andra spekulanterna. Oberoende av taktik är det viktigt att alltid hålla dig inom dina ekonomiska ramar, oberoende av hur mycket du vill ha objektet. Det är inte säkert att banken går med på att låna ut mer än lånelöftet.